Doktorunuza Sorun

Diş Estetiği

Diş Estetiği

Estetik, bir bütün olarak güzel olanın  insan belleğinde ve duygusunda oluşturabileceği etkileri inceleyen felsefi bilim dalıdır. Estetikle ilgili duygular insanlar arasında olumlu yönde iletişim kurulmasına fayda sağlar. Diş estetiği de bu nedenle son derece önemlidir.

Estetik değerler ; mutluluk belirtisi olan gülümsemenin dışa yansıtılması sırasında pozitif bir algı oluşturmasına sebep olur. Birey  mutluyken gülümser ve gülümsemesinin yarattığı estetik değerlere bağlı güzellik  karşısındaki insanda olumlu düşünceler oluşturur. Dişler dişetleri ve oluşturduğu etki açısından estetik algı genel olarak matematiksel bilimine bağlıdır. Diş estetiği ile ilgili yıllar önce tanımlanan altın oranlara bağlı oluşturulan estetik detaylar önemli bir olgudur.

Estetik diş hekimliği dişlerin dudak seviyesinden görünüm miktarı, iki göz bebeği arasındaki mesafenin dişlerin genişliklerine olan oranına kadar bir çok faktöre dayanan algıların tamamıyla ilgilenir. Estetik diş hekimliği bu değişkenler çevresinde genel anlamda bir takım temellere otursa da kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Diş estetiği bütün bu farklılıklara  uygun tasarımı yapabilmek için günümüz dünyasının bize sunduğu birçok teknolojik modelleme ve dizayn yeteneklerimiz mevcuttur. Uygun hizmet profilini oluşturabilmek ise esas olarak bu teknolojik olanakları sanatsal yönümüzle uygun şartlarda buluşturabilmekten geçmektedir.

Gülümseyişin lokomotifi diyebileceğimiz diş estetiği ve ağız yapısı hakkında merak edilenler ve sıkça sorulan soruları/yanıtları şöyle:

Hastalar, Diş Estetiği Denilince Ne Anlamalıdır?

Estetik diş hekimliği sağlıklı ve estetik bir ağız, diş yapısına kavuşmanız için çeşitli operasyonların gerçekleşmesini sağlar. Estetik bir gülüş için periondontoloji, ortodonti gibi diş hekimliği branşları bu alanda birlikte çalışır. Estetik diş hekimliği aynı zamanda gülümsemenizi tasarlar.

Diş Estetiği Hangi Amaçlarla Yapılmaktadır?

  • Kişinin yüz hatlarına özgü, sağlıklı bir gülüş tasarlamak
  • Diş etlerinin arzu edilen renklere ve boyutlara getirilmesi
  • Bozuk dişlerin estetik ve doğal hale getirilmesi
  • Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olunması

Estetik Dişe Sahip Olmak için Hangi Tedaviler Gereklidir?

Farklı hastalarda farklı diş ve diş eti sorunları estetik diş ve estetik gülümseyişi gölgeler. Aşınmış, sararmış dişler, diş çürükleri, çapraşık ya da aralıklı diş yapısı, kırık dişler, eksik dişler gibi belli başlı sorunlar tedavi edilerek estetik diş ve estetik gülümseyiş elde edilir.

Hangi Uygulamalar Estetik Diş Tedavisinde Kullanılmaktadır?

Fiber uygulamalar, beyazlatma teknikleri, hassasiyete yönelik işlemler, lazer yöntemi, ışıklı beyaz ya da porselen dolgular, lamina ve protez uygulamaları estetik diş tedavisinde kullanılmaktadır.

Diş Estetiği Tedavisinde Beyazlatma Uygulaması Nedir, Nasıl Yapılır?

Beyazlatma, internal ve eksternal beyazlatma şeklinde uygulanmaktadır. İnternal beyazlatma yöntemi, özellikle kanal tedavisi gören dişlerde ilerleyen zamanda oluşan renk değişikliği gibi durumlarda uygulanır. Bu durumda dişlere tekrar kanal tedavisi yapılır. Ardından 2-3 haftalık beyazlatma işlemi gerçekleştirilir. İdeal beyazlık elde edilince dolgu yapılarak işlem tamamlanır.

Eksternal beyazlatma ise ev tipi beyazlatma işlemidir. Şeffaf bir hazne içine konulan beyazlatma maddesi ile 1 haftaya kadar günde 2 ila 8 saat boyunca dişlere uygulanarak sonuca gidilir. Böylece arzu edilen diş beyazlığına kavuşulur.

Diş hekimi tarafından özel bir ışık kaynağı kullanılarak yapılan diş beyazlatma işleminde ise sigara, kahve, çay ve bazı ilaçlara bağlı dişlerdeki renk değişimleri giderilerek istenilen beyazlığa ulaşılır.

Diş Eti Estetiği Nedir?


Diş eti seviyeniz ve kısa formlu dişler, gülümsediğinizde diş etlerinizin fazla görünmesini sağlar. Bu görüntü çoğu zaman rahatsız edici bir hal alır. Diş etlerini yeniden tasarlamak, ihtiyaç duyulan hacmi vermek, simetrisini sağlamak plastik periondontal cerrahisi ile mümkündür.


Dişlerin fazla görünmesi diş estetiği sorunu mudur? Tedavisi var mıdır?


Özellikle gülümseme sırasında dişlerin dikkat çekecek şekilde fazla görünmesi rahatsız edici olabilmektedir. Bu aynı zamanda ağız ve diş estetiğini bozmaktadır. Periodontal cerrahi ile diş etlerinin gülümseme sırasında daha az görünmesi, diş boylarının uzatılması sağlanır. Böylece hastayı rahatsız etmeyen, gülüşüne estetik, yüz ifadesine olumlu katkı sağlayan diş eti dokusu ve diş formu ortaya çıkarılır.


Diş eti çekilmeleri dişin düşmesine neden olur mu?

Diş eti çekilmelerinde kök yüzeyi ortaya çıkar. Dişi çevreleyen ve destekleyen dokularda kayıp söz konusudur. Yanlış diş fırçalama teknikleri, dişlerin çok sık fırçalanması, sert darbelerle fırçalanması, iltihabi diş eti hastalıkları, hatalı dolgu ve kaplama gibi birçok faktör diş eti çekilmesine neden olur. Çekilen etler, diş kökü çürüklerine zemin hazırlar. Aynı zamanda estetik görüntü sorunu ortaya çıkar. İleri seviyede diş eti çekilmelerinde diş kayıpları olmaktadır.


Diş eti çekilmesi hangi yöntemlerle tedavi edilmektedir?

Diş eti çekilmesi sonrasında diş üzerinde bir deformasyon oluşmuşsa, bu durum zarar görmüş diş dokusuna dolgu ya da dişin kaplanması uygulamasıyla düzeltilir. Diş eti çekilmesi ilerlemişse tedavi için diş eti cerrahisi uygulanır. Diş eti cerrahisinde gerçekleştirilen greftleme yönteminde damaktan diş eti parçası alınarak diş eti çekilmesi olan yerlere uygulanır. Diğer bir yöntem ise diş etinin çekilmesidir. Eksik diş eti parçası yerine, o bölgenin etrafındaki sağlam diş eti dokusu yeterliyse çekilir ve kayıp olan yer tamamlanır. Böylece işlevsel ve estetik bir diş eti dokusu oluşturulur.


Direkt kompozit işlemi nedir?


Dişler arasındaki aralıkların ortadan kaldırılmasında, dönmüş ya da çapraşık dişlerin düzeltilmesinde, aşınmış dişlerde ya da renklenmiş diş dokusunda minimum düzeyde madde kullanımıyla yapılan kompozit uygulamasına direkt kompozit uygulaması denilmektedir. Tek seans ve estetik ihtiyaca yanıt veren bir uygulama olduğu için tercih edilmektedir.

Porselen Laminate Veneerler uygulaması neden çok bilinen bir diş estetiği işlemidir?

Günümüzün bilinen restorasyon uygulamalarından biri de porselen, yani seramik laminete veneerler uygulamasıdır. Ağızdaki sıvılardan etkilenmemesi, yüksek renk kalitesi gibi nedenlerle talep gören bir diş estetiği işlemidir. Dişin sadece ön yüzeyine uygulanır. Bunlar dişe yapıştırılan porselenlerdir. Estetik görünümün yanı sıra dişin doğal dokusunu, diş etiyle olan ilişkisini korur.


Diş estetiğinde eksik dişler için hangi tedavi uygulanmaktadır?


İmplant protez diş veya dişler cerrahi işlemle çeneye yerleştirilerek eksik veya kayıp dişlerin yerine konulur. Çene kemiği ile implant dişler zamanla birleşir. İmplant dişlerde genellikle titanyum denilen özel bir maddeden yararlanılır. Bu madde çene kemiği dokusu tarafından reddedilmez. Eksik dişlerin yerine yenileri konulmadığında zamanla eksik diş ya da dişlerden kaynaklı ve diğer dişleri etkileyen bazı sorunlar baş gösterebilmektedir. Kayıp diş bölgesi çene üzerinde olumsuz bir etki yapabilmekte ve hatta kemik kaybına yol açabilmektedir. Bununla birlikte çevresindeki dişlerin yerlerinin değişmesine neden olabilir. Bu da ısırma üzerinde negatif bir etki yaratır. Çiğneme sorunları oluşur.

Diş estetiği açısından kayıp ya da eksik dişlerin tedavisinde implant hem fonksiyonel hem de estetik çözümler sunmaktadır.

Porselen Dişler
İlgili Anahtar Kelimeler: diş estetiği

İLETİŞİM

ADRES:
Valikonağı cad. No:81/3 Nişantaşı / İstanbul

TELEFON:
+90 212 288 58 57
+90 545 288 58 57

Estetik Diş Doktoru WhatsApp'ınızda

E-POSTA:
[email protected]

ARAÇLAR

BÜLTEN

E-Bülten Aboneliği
E-posta:
UYARI: Bu sitenin içeriği, kullanıcıyı sağlık amaçlı bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedaviyönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir