Uzun seneler çocuklarımıza hizmet verecek olan dişlerini korumayı öğretmek ailelerin en mühim vazifelerinden biri olmak zorundadır. Çocuklarımızın seneler içerisinde çürüğe dayanabilen diş yapısına sahip olmalarını sağlayacak bir hayli metot olmasına karşın, uygun biçimde alışkanlık haline getirilmiş fırçalama ve ip kullanmanın yerini hiçbir şey tutamaz. Genellikle küçük yaşta bebeğin anne ve babayı diş fırçalarken seyretmesini sağlamak, devamlı anne babayı kopyalamak isteyen bebeklere doğru aşılama metotlarındandır.
Süt bebeklerinde öğünlerden sonra gazlı bir bez ile dişlerin üstünün hafifçe temizlenmesi, dişler büyüdükçe de onlara özel diş fırçaların kullanılmasını özendirmek çok mühimdir.
Bir yaşından itibaren diş fırçası iki yaşından sonra ise az miktarda çocuklara özel macunlar kullanılarak yapılacak temizlik olabildiğince mühimdir.
Bununla beraber çocukların tatlı ve şekerli yiyecekleri öğün aralarında tüketmelerini önlemek ayrıca bu tip yiyeceklerin tüketilmesinde limitlemeler koymak, buna rağmen kalsiyumdan zengin besinlerin tüketilmesine teşvik etmek, aile fertlerini bekleyen en mühim sınavlardandır.
Çocukların hâlâ ağızlarında herhangi bir sorun yok iken aile fertleriyle birlikte rutin kontrollerde diş doktoruna gitmeleri, ileride meydana gelecek korkuların önlenmesinde mühim rol oynamaktadır. Günümüzde doktorların en mühim vazifesinden olan koruyucu tedavilerin, uygun koşullar altında yapılabilmesi için altı ayda bir gerçekleştirilecek rutin kontroller en mühim konudur.