Çürük dişlerin görünen kısımları ya da ara yüzlerinde daha fazla koyu lekelenmeler biçiminde başlayıp dişin pulpa adı verilen dokusuna doğru uzanan defektlerdir.
Diş çürüklerinin en büyük sebebi kifayetsiz ağız hijyenidir. Bakteri plağı birikimi ile oluşan asidik ortam sonucunda diş üstünde giderek defektler oluşmaktadır. Bu defekt giderek dişin iç tabakalarına geçerek diş doktorlarının kavite dedikleri oyuklara sebep olur.
Diş çürükleri daha çok az diş fırçalama ve gereğinden fazla ölçüde karbonhidratlı, şekerli yiyecek tüketiminde ortaya çıkmaktadır. Dişlerin korunmasında mühim bir etken olan tükürük miktarında azalmalara sebep olan rahatsızlıklar, çürük oluşumu riskini arttıracaktır.
Şekerli yiyecekleri ana öğünde tüketmeye çalışmak ve yemek aralarında bir şey yememeye çaba göstermek, çürük oluşumu riskini azaltan etkenlerdir. Diş doktorlarına tertipli aralıklarla muayeneye gitmek ve risk grubuna göre seçilecek tedbirler ile tedavilerin gerçekleştirilmesi de ileride oluşabilecek zorlukları önüne geçmektedir.
Çürük dişlerin belirlenmesi genellikle kontrol esnasında basit bir şekilde sağlanabilmektedir. Tecrübeli bir hekim çürük ya da ileride çürümesi olası kısımları sağlam dokudan basit bir şekilde ayırabilmektedir. Bununla beraber genellikle dişlerin birbirine temas noktalarında başlayan ara yüz çürüklerinin belirlenmesi görsel kontak olmadığından olabildiğince zor olabilmektedir. Bu tür durumlarda yardımcı metotlar olan röntgen, düşük ayarda bilgisayarlı röntgen, çürük belirleme ışığı gibi aletlerden yararlanılabilmektedir. Güçlü ışık kaynakları ve çürük boyama aparatları günümüzde gizli çürüklerin belirlenmesinde büyük kolaylık sağlar.