Canlı dişlerde kanal tedavisi esnasında uygun anestezik solüsyonlar ve teknikler ile ilk olarak işlem yapılacak bölgenin yerel olarak sinirsel iletimi kesilmektedir. Çalışılacak kısımda; üst çenede lokal infiltratif, alt çenedeyse azı dişleri bölgesinde mandibular anestezi tekniğiyle gerekli anestezi sağlanmaktadır. Bu etaptan sonra normal koşularda hastanın kanal tedavisi esnasında ağrı duyması mümkün değildir. Fakat bazı özel durumlarda anestezik solüsyonların etkinliğinin azaldığı koşullar oluşabilmektedir. Bu durumlar genellikle akut iltihabi durumlar, nekroz olan dişin sinir hücrelerinde yeni başlayan dejenerasyonlar gibidir. Bu koşullarda doktor gerekli tedbirleri alıp, ağrı iletimiyle alakalı artı kazanç sağlayıp kanal tedavisine başlar ise, hasta yine hiç bir ağrı hissetmeden tedavi tamamlanabilmektedir.
Kanal tedavisi uygulanacak dişlerdeyse bugün uluslararası olarak kabul görmüş metotlar yapılmaktadır. Genellikle üst ve alt çenede kesici dişler bir kök ve bir kanal, üst küçük azılar iki kök iki kanal, üst azı dişleri üç kök üç kanal, alt küçük azı dişleri bir kök bir ya da iki kanal, alt azı dişleriyse iki kök üç ya da dört kanal içermektedir. Son zamanlarda yapılmış olan çalışmalarda kök kanallarının belirlenmesinde bir hayli yenilik sağlanmaktadır. Bu sayede mikroskobik metotlarda kanal sayılarının standartlardan olabildiğince uzak olduğu bir hayli hadise belirlenmiştir. Bunlara örnek verecek olursak kesicilerde ikincil kanallar, üst azılarda dördüncü kanallar, alt azılardaysa beşinci kanallar verilebilmektedir.
Kanalların belirlenmesinin ardından spesiyal aletler ile kanal içi pulpa dokusunun çıkarılması ve yeniden kök kanal boyunun belirlenmesi radyografik metotlar ile yapılmalıdır. Bu etaplardan sonra kanalların uygun biçimde doldurulabilmesi için bir takım hazırlıklar yapılmaktadır. Bu hazırlıklar kanalların genişletilmesi ve içinde kök ucuna kadar hiç bir artık kalmamasını sağlamaktır. Kanal genişletilmesi esnasında standart eğeler ya da döner aletlere takılan endodontik uçlardan yararlanılabilir. Kullanılacak metot ise diş kökünün yapısına bağlıdır. Bu prosedür esnasında anestezisi sağlanan dişlerde katiyen ağrı sızı hissedilmez. Genişletme biçimlendirilme esnasında ve sonrasında değişik solüsyonlar ile kanal temizliği yapılmaktadır. Yapılan kanal temizliğinin ardından kurutma prosedürü ve doldurma prosedürüne geçilmektedir.
Kanal dolumunda kök kanallarında kök ucuna kadar hiçbir boşluk kalmayacak biçimde bitim sağlamak istihdaf edilir. Guta-Perka adı verilen spesiyal dolum aparatları ve bunların beraberinde kullanıldığı endodontik patlarla dolum tamamlanmaktadır. Dolumun akabinde dolgu materyalleri yalnızca kök içerisinde kalacak biçimde dişin öteki kısımlarından temizlenip üzeri dolgu materyalleriyle kapatılmaktadır. Kanal tedavisinden sonra dişlerde görülen renklenme ve siyahlaşmanın olmaması için bu en tesirli tedbirdir.
Uygun koşullarda gerçekleştirilen kanal tedavisinden sonra canlı dişlerde ağrı tam anlamıyla ortadan kalkmaktadır. Biyolojik olarak büsbütün temizlenen, üst dolgusu bitirilen, kanal tedavisi görmüş diş ömür boyu kişiye hizmet vermeyi sürdürür.