Çocuk hastaların daimi dişleri tamamlanıncaya kadar süt ve genç daimi dişlerinin her çeşit koruyucu, fonksiyon tamamlayıcı tedavilerini yapan diş doktorluğu dalına pedodonti adı verilmektedir.
Aile fertleri için çocuklarının dişlerinin ortaya çıkmaya başladığı periyot ve onların bakımının temin edilmesi hep sorunlu süreçler olmuştur. Genel olarak altıncı ay itibari ile ateş ve huzursuzluk meydana getirerek oluşan süt dişleri, bebeklerin yoğun tükürük akışı ve kemirme isteğiyle beraber, bu özel organlarının farkında olmalarını temin eder. İlerleyen periyotlarda diğer süt dişlerinin de ağızda yerini alması ile beraber yeme alışkanlıkları ve çiğneme becerileri gelişen bebekler ara öğünleri arttırmaktadır. Gelişen iletişimsel ve fonksiyonel becerileriyle de genel diş sağlığı için muhataralı olabilecek yiyecekleri seve seve tüketmeyi arzularlar.
Süt dişlerinin çocukların beslenmesinin yanında, meydana geldikleri an itibariyle gelişmekte olan çene yüz iskeleti için bir kılavuz, alttan gelecek olan daimi dişler için ise yer tutucu vazifesi vardır. Erken yitirilen bir süt dişi diğer süt dişlerinin konum bozukluklarına, bunun sonucundaysa ileri senelerde gelecek daimi dişlerde çapraşıklık problemlerine sebep olmuş olacaktır. Bu durum çürük yatkınlığının çoğalmasına, daimi dişlerin ise erken kaybedilmesine ve iskeletsel sorunlara yol açmasına neden olacaktır. Bütün bunlar çiğneme fonksiyonunun yetişkin hayatımızda kolay bir sebepten dolayı inanılmaz miktarlarda yitirilmesi gerçeğini karşımıza çıkarmaktadır. Çocuklarda en çok karşılaşılan diş rahatsızlıkları biberon çürükleri olmaktadır. Genellikle biberonla uyuyan, bilhassa da sütü şekerle hazırlanmış çocuklarda dişler üstünde kalan yemek artıkları, mikroorganizmalar için müsait ortam meydana getirerek çürüğe sebebiyet vermektedirler. Hâlâ tam olarak sertleşmemiş mineye sahip olan süt dişlerinde bu tip çürükler çabuk yayılım göstermektedir. Genellikle dişlerin hepsinde ön yüzlerde ve yan yüzlerde çürük belirlemesi yapılabilmektedir. Bu tip olaylarda çürüklerin en kısa sürede temizlenip gerekli iyileştirmelerin yapılması gerekmektedir.
Uzun seneler çocuklarımıza hizmet verecek olan dişlerini korumayı öğretmek aile fertlerinin en mühim sorumluluklarından biri olmalıdır. Genellikle küçük yaşta bebeğin anne ve babayı diş fırçalarken izlemesini sağlamalı ve devamlı anne babayı kopyalamak isteyen bebeklere doğru aşılama metotlarındandır. Süt bebeklerinde öğünlerden sonra gazlı bir bez ile dişlerin üstünün yavaşça temizlenmesi, dişler devam ettikçe de onlara özel diş fırçaların kullanımlarının özendirilmesi çok mühimdir.
Çocuklarımızın seneler içerisinde çürüğe dayanabilen diş yapısını elde etmelerini sağlayacak bir hayli metot olmasına karşın, uygun biçimde öğretilmiş fırçalama ve ip kullanma huy edinmelerinin yerini hiçbir şey alamaz. Bunun yanında çocukların tatlı ve şekerli yiyecekleri öğün aralarında tüketmelerini önlemek ve ayrıca bu tip yiyeceklerin tüketilmesinde sınırlamalar koymak, buna rağmen kalsiyumdan zengin besinlerin tüketilmesini teşvik etmek, aile fertlerini bekleyen en mühim imtihanlardandır.
Çocukların hâlâ ağızlarında herhangi bir sorun yok iken aile fertleriyle beraber rutin kontrollerde diş doktoruna gitmeleri, ileride meydana gelebilecek korkuların önüne geçilmesinde mühim rol oynamaktadır. Günümüzde doktorların en mühim vazifelerinden olan koruyucu tedavilerin, uygun koşullar altında yapılabilmesi için altı ayda bir gerçekleştirilecek rutin muayeneler en mühim koşuldur.