Genel bilinen adıyla lamine diş, oldukça yaygın olarak uygulanan diş kaplama yöntemidir. Özellikle 2000’ li yılların başından itibaren yaygınlaşan bu porselen kaplamalar ile diş dokusundan cok fazla aşındırma yapmadan konservatif yöntemlerle düzenli görünüm sağlanabilmektedir. Laminate veneer dediğimiz işlem dişlerde oluşan, dişlerin doğal beyaz rengini bozan renk değişiklerinin giderilmesi, diş şeklinde meydana gelen minör bozukluklar, deformasyonların giderilmesi sağlanabilmektedir.
Lamineler yaygın olarak bilinenin aksine bir porselen çeşidi değildir. Lamine porselen denildiğinde dişin üzerinde yapılacak preparasyonun konservatif bir şekilde , sadece bozuk bölgeler ile estetiği bütünleyecek şekilde gerekli kısımlardan küçük aşındırmalar yapılacağı anlaşılmalıdır.
Birçok kaynakta hiç kesim yapmadan lamine yapılabileceği belirtilmesine rağmen uygun dişeti bitim noktası ayarlamak ve belirli bir kalınlık elde edebilmek adına bu vakalar bütün vakaların % 30 unu geçememektedir. Bu da eğer gerekirse hekimin muhakkak dişte küçük de olsa düzeltmeler ve aşındırmalar yapacağı anlamına gelir.
Lamine Diş Hakkında Sorularınız için Bizimle
0212 288 58 57 Numaralı Telefondan
İletişime Geçebilirsiniz
Dişlerdeki Hangi Sorunlarda Lamine Diş Yapılabilir?
Dişlerde oluşan birçok sorunun tedavisi için lamine diş kaplamasını uygululanmaktadır.. Diş beyazlatma (bleaching) gibi tekniklerin yetersiz kaldığı durumlarda, sigara çay kahve gibi sonradan oluşan diş renk değişikliğinde, genetik olarak oluşan diş form bozukluğu ve renk bozukluğunda, bazı ilaçların bıraktığı lekelerde, çapraşıklığı aşırı derecede olmayan yanlış konumlanmış dişlerin tekrar ideal formuna kavuşturulmasında, travma sonucu kırılmış ya da çeşitli nedenlerle aşınmış diş veya dişlerin restorasyonunda, diestema dediğimiz dişler arasında rahatsız edici bir boşluk olan durumlarda , dişlerinin görüntüsünden memnun olmayan kişilerde etkili bir uygulamadır.
Lamine Diş Genellikle Kimlere Uygundur?
Lamine diş kaplaması için öncelikle diş hekiminin detaylı bir muayenesi gereklidir. Diş hekimi yukarda saydığımız sebeplerin mevcut olduğu dişlerde her yaş grubuna lamine diş kaplaması yapabilir.
Bu Kaplamayı Kimlerin Yaptırması Tavsiye Edilmez
Eğer hastada diş eti sorunları varsa ve ileri derecedeyse lamine diş uygulaması yapılamaz. Hasta diş eti tedavisini tamamladıktan sonra bu kaplamayı yaptırabilir. Diğer yandan bazı takıntılar, yani tırnak yeme, sürekli kalem ısırma gibi dişe zarar verecek psikolojik kökenli davranışların varlığında ya da çene deformasyonu durumunda lamine diş uygulaması önerilmez.
Lamine Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lamine tedavisi için öncelikle hastadan bir ölçü alınır. Bu ölçüden hazırlanan model üzerinde mum modelajla hedeflediğimiz şekil ve boy genişlik ayarlanıp özel yöntemlerle hasta ağzına bu model aktarılır. Hastanın ön fikri oluşturulduktan sonra Dişlerde hedef sonuca göre preparasyonlar yapılır. Preparasyon sonrası ana ölçü teknisyen tarafından daha önceden belirlenen şekillere göre özel bir mumla işlenerek modelaj bitirillir. Hazırlanan mumlar hasta ağzına uygulanarak son şekilleri belirlenir. Ardından bir kalıba alınarak ısıl işlemle porselenler presslenir. Hasta ağzında mumlar ile prova yapmak elde edilen laminelerin tek ısıl işleme tabi tutulup denature olmasını engeller böylece çok daha canlı bir görüntü elde edilir.
Lamineler elde edildikten sonra en önemli konu yapıştırılmalarıdır. Yapıştırma işlemi bütün işin en karmaşık kısmıdır. Yapıştırma sırasında olabilecek hatalar: dişlerin yanlış oturması, dişeti problemleri, kanama sonrası yapıştırıcı rengini değişmesi gibidir ve bu da o lamine için geri dönüşümsüz hatalar zinciri oluşturabilir. Bu nedenle bu işin oldukça yüksek teknik hassasiyet gerektirdiği aşikardır.
Lamine Diş Yaptırdıktan Sonra Kullanımında ve Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Dişler dairesel biçimde, yumuşak darbelerle fırçalanmalı.
- Ağız gargarası yapılmalı.
- Lamine diş kaplamasının yapıldığı (genellikle ön dişlere yapılmaktadır) dişlerle sert gıdalar çiğnenmemeli, koparılmamalı.
- Tırnak yeme,kalem ısırma takıntılarından vazgeçilmeli.
- Gece uyurken diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığı varsa dişlere gece plağı takılmalı
- Düzenli kontroller ihmal edilmemeli.
Lamine Dişlerin Ortalama Ömrü Ne Kadardır?
Diş hekiminin tavsiyelerine harfiyen uyan hasta lamine diş kaplamasını çok uzun yıllar kullanabilir. Lamine diş, üstün özelliklere sahip porselenden üretilmiştir. Aşınmaya ve leke tutmaya karşı dayanıklıdır.
Bu Kaplama Genellikle Neden Tercih Edilir?
Lamine diş tedavisi genellikle işlem süresi ve görünüm açısından tercih edilmektedir. Malzeme olarak sağlam bir kaplama yapısına sahiptir. Yapıştırılan bir lamine tabakayı dişten total bir şekilde çıkarmak son derece güçtür. Sadece aşındırma işlemiyle ortadan kaldırılabilir. Renklenmeye ve aşınmaya karşı dirençli olduğundan uzun yıllar kullanılabilmektedir.
Dişlerinizin doğal yapısını bozmaz. Diş üzerinde değişiklik gerektirmez. Bazı dişlerde sadece bir tırnak genişliğinde bir yuva açmak yeterlidir.
Porselen tabaka çok ince olduğundan ışığı geçirir ve aynı zamanda yansıtır. Bu da dişe doğal bir görünüm verir. Yapay bir görünüme sahip değildir.
Lamine porselen yüzey neredeyse pürüzsüzdür. Bu nedenle kahve, sigara gibi sebeplerden dolayı oluşacak lekeler ve diş taşı oluşumu riskini minimuma çeker.
Dişlerin yeni tasarımını hastanın önceden görme fırsatı sunar.
Şimdi Randevu ve Detaylı Bilgi için Arayabilirsiniz:
0212 288 58 57 - 0545 288 58 57
Maliyet Olarak Nasıl Bir Kaplamadır?
Lamine diş tedavisi, hassas bir teknik, estetik ve deneyimi içeren bir yaklaşımla uygulanmalıdır. Başka restorasyon uygulamalarına göre malzeme, görüntü ve uygulama detayları nedeniyle biraz daha maliyetli bir işlemdir.
BONDİNG (DİŞ ARASI BOŞLUKLAR)