Doktorunuza Sorun

ÇENE YÜZ TRAVMALARI

ÇENE YÜZ TRAVMALARI

Çene yüz travmaları gerek çocuklukta gerekse yetişkin hayatımızda büyük ehemmiyet taşır. Bu tür travmalarda sadece dişlere zarar gelebileceği gibi daha ağır tablolarda  çene kırıkları ve çatlakları dahi oluşabilir. Travma sonrası öncelikle dişleride hernangi bir kayıp varmı çenelerde kırık çatlaklar varmı izlenmeli daha sonrasında çene açılıp kapanması değerlendirilmelidir.

Dişlerde çatlamalar ya da kırılmalar görülüyor ise hızlıca  kırılan parça alınıp en yakın diş doktoruna müracaat edilmelidir. Kırık parça bulunamıyorsa, özelikle çocuklarda dudak yanak kısımları incelenmelidir. Kırık parçaların bu bölgelere saplanması olabildiğince sık gözlenmektedir.

Çene Yüz Taramaları ve Kırıklar

Genellikle kırık ve çatlaklar küçük restoratif prosedürlerle tedavi edilmektedirler. Fakat kırık parça, dişin kök yüzeyini de içine alıyor ise daha ayrıntılı tedavilere yol açabilir. Hatta diş kayıplarına kadar gidebilecek prosedürlere yol açabilmektedir. Çene yüz travmaları sırasında genellikle kırık olmasa bile ağır sarsıntı almış bir diş de, sinir damar paketi bundan müteessir olup canlılığını yitirebilmektedir. Bu açıdan sarsıntı görmüş dişlerin belki de aylarca canlılığı takip edilmelidir. Eğer canlılığını kaybeder ise kanal tedavisi uygulanması gerekecektir.

Dişlerin avulsiyonu diye isimlendirilen yerinden çıkması durumundaysa hızlı bir biçimde diş bulunup kuron kısmından tutularak tetkik edilmelidir. Üstüne yapışmış bilinmeyen maddeler steril bir sıvıyla temizlenmelidir. Bu prosedür esnasında katiyen kök kısmına temas ya da sarsıntı gelmemelidir. Daha sonra diş yuvasına gereğinden fazla kuvvet uygulamadan yerleştirilmeye çalışılmalıdır. Çene yüz travmaları ile ilgili olarak bu prosedür esnasında çokça gayret sarf etmeyi gerektirici bir durumla karşılaşılır ise hemen durmalı, diş süt veya steril bir sıvı içerisinde hızla diş doktoruna ulaştırılmalıdır. Müsait koşullarda doktora ulaşan avülse dişin, gerekli tedaviler sonrasında yerine reimplante edildiğinde kurtarılma şansı olabildiğince yüksektir.

Çene yüz travmaları sonrası kişinin ağzını açıp kapamasında güçlükler çekmesi, bu prosedür esnasında ağrı duyması, kulak civarında aksedilen ağrılar, öncelik olarak eklem çıkmasını düşündürür. Bu durumun öncelik olarak doktor tarafından değerlendirilmesi çok mühimdir. Bunun gibi durumlarda ise eklem çıkması değil de bir çene kırığı var ise, eklemi yerine oturtmak için yapılacak manevralar kırık parçaların birbirinden daha fazla uzaklaşmasına sebep olacak ve çevredeki sinir damar paketlerine zarar verebilecektir.

GENEL ANESTEZİ VE SEDASYON
buton

Ç

İLETİŞİM

ADRES:
Valikonağı cad. No:81/3 Nişantaşı / İstanbul

TELEFON:
+90 212 288 58 57
+90 545 288 58 57

Estetik Diş Doktoru WhatsApp'ınızda

E-POSTA:
[email protected]

ARAÇLAR

BÜLTEN

E-Bülten Aboneliği
E-posta:
UYARI: Bu sitenin içeriği, kullanıcıyı sağlık amaçlı bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedaviyönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir